top of page
CandleBurning.jpg
Begravningsbyrån Vita Liljan Logga
Begravningsbyrån Vita Liljan Logga

GÄST PÅ BEGRAVNING

Vita Liljans minnsessida

Vita Liljans minnessidor är en plats där familj, vänner och närstående kan dela minnena av en saknad person.

Som besökare på minnessidan går det att dela bilder, skriva minnes hälsningar, tända ett ljus, beställa blommor till ceremonin, skänka en gåva till önskad fond eller anmäla sig till minnesstunden. Det går även att se dödsannonsen och läsa information kring ceremonin. Här visas även begravningen via streaming om det har valts.

Minnessida

Läs information om ceremonin, dela bilder, skriv minneshälsningar, tänd ett ljus.

Dödsannons

Se dödsannonsen och tackannonsen.

Ge en gåva

Se dödsannonsen och tackannonsen.

Beställ blommor

Beställ blommor hem till familjen eller till ceremonin.

ängel med blommor

Bra att veta som gäst

När ska man komma

På en mindre begravning är det bra att komma ca 15 minuter före begravningen börjar. Då hinner du i lugn och ro hänga av dig ytterkläder, få dina förbeställda handblommor och hälsa på de anhöriga innan begravningen börjar. Vid en större begravning kan det vara bara att komma lite tidigare då det tar lite längre tid att få sin plats i ceremonilokalen. 

Kontakt oss gärna om du undrar när du ska komma på en specifik begravning.

Var sitter man under ceremonin
Om inget annat anges så brukar de närmast anhöriga och släkten sitta på höger sida i ceremonilokalen och övriga gäster på vänster sida. Fråga gärna ceremonivärden eller vaktmästaren på plats om ni känner er osäkra.

När ska man komma
Var sitter man
87286227_111108920483026_6274139662525136896_n.jpg

Klädsel på begravning

Att klä upp sig inför begravning är ett fint sätt att hedra den som inte längre finns med oss.
Traditionellt sett har klädkoden länge varit mörk klädsel för både kvinnor och män. Exempel på kläder som män och kvinnor kan bära är.


För män svart, grå eller mörkblå kostym och vit skjorta. Svart slips, på vissa lokala platser är det vanligt att närmast sörjande bära vit slips. För kvinnor klänning svart, grå eller mörkblå eller svart kjol eller byxor med vit blus.
 

Om du som anhörig har särskilda önskemål om gästernas klädsel kan du skriva det i dödsannonsen. Om du ska vara gäst på en begravning och inte vet vad det är för klädsel som förväntas är finklädd i mörka dova färger eller svart alltid rätt. Om anhöriga önskar ljus klädsel på begravningen. Kan det vara bra att välja färger i lugna toner.

Klädsel

Hur gör vi med barnen?

Rosa blommor

Att berätta om dödsfallet

Barnen tar ofta döden på ett naturligare sätt än vuxna. Barn begraver döda husdjur och småkryp och tar detta på stort allvar. Som vuxna är vi ibland rädda för att visa känslor för våra barn. Man vill inte visa att man är ledsen när någon är död men för barnen är det naturligt att vara ledsen då. Det är viktigt att berätta om dödsfallet på ett rakt och enkelt sätt. Berätta precis vad som hänt även om det är väldigt jobbigt. Man skonar inte barnen genom att undanhålla sanningen.


Man ska berätta om dödsfallet även för små barn, i synnerhet om det är en familjemedlem. Inga omskrivningar som ”morfar har farit på en lång resa” eller något i den stilen. Ta dig tid och sitt ner med barnet och berätta vad som har hänt. Gör barnet delaktigt i planeringen av begravningen och det som följer. På detta sätt får barnet delta på sina egna villkor och döden blir inte något man blir rädd för.


Barn sörjer på olika sätt bl a beroende på ålder. Det är först i tonåren som ungdomar förstår vidden av att en person är död. De mindre barnen leker och mitt i leken kan de stanna upp och bli sorgsna för att nästa minut vara inne i leken igen. Det finns bra barnböcker om begravningar, t ex Farfar och lammen som finns att få eller köpa hos en auktoriserad begravningsbyrå.

 

Barn på begravnig

Att se den avlidne

Som ett led i sorgearbetet är det bra att få se den avlidne. Hjärta och hjärna möts i insikten att personen är död och kommer inte tillbaka mera. Man kan röra den döde och känna att kroppen är kall och livlös. Man får också en bekräftelse att det är rätt person som ligger i kistan. Det går att se den döde vid flera tillfällen men vanligast är att man gör det i samband med dödsfallet och vid bisättningen.


Glöm inte barnen, de behöver också se för att förstå. Om man undanhåller dem möjligheten att se kan de bygga upp en fantasibild som kan vara värre än verkligheten. Den här stunden kan betyda oerhört mycket i det fortsatta sorgearbetet.

 

Ängel med blomma
ett tänt ljus och vit ros under en begravningsakt

Vid ceremonin

Att få gå på en begravning kan betyda minst lika mycket för ett barn som oss vuxna. Man skall inte tvinga ett barn att gå på begravning, men det finns goda skäl till att inte bara godta ett nej. Detta gäller som regel även mycket små barn. Var noga med förberedelserna och berätta vad som kommer att hända.Tänk på att vara i ceremonilokalen i god tid för att barnet eller barnen skall kunna bekanta sig med rummet.


Om du är närmast sörjande är det bra att det finns någon annan vuxen som kan hjälpa till att ta hand om barnet. Om det finns barn med bland anhöriga ber vi ofta familjen att komma lite före övriga gäster. Detta för att barnen i lugn och ro skall få stifta bekantskap med lokalen, se kistan och få förklarat vad som kommer att hända. Barn har ofta många frågor som vi eller officianten kan besvara. Om du känner att begravningen kommer att bli väldigt påfrestande, ta med en vuxen som tar hand om barnet och som barnet känner sig trygg med. 

 

bottom of page